Tinkama mityba turėtų būti svarbi kiekvieno paciento, sergančio lėtine inkstų liga,  gyvenimo dalis.

Tinkama ir subalansuota mityba turėtų būti svarbi kiekvieno paciento, sergančio lėtine inkstų liga, gyvenimo dalis. Sergant LIL ir atliekant hemodializės procedūras, gali pasireikšti sunkiai kontroliuojamas padidėjęs fosforo ir kalio kiekis, troškulys, skysčių kaupimasis organizme bei baltymų trūkumo rizika. Nesvarbu kokia yra paciento lėtinės inkstų ligos stadija, tinkama dieta yra svarbi norint sumažinti atliekas besikaupiančias kraujyje.  

Inkstų nepakankamumas ir mityba yra glaudžiai tarpusavyje susiję veiksniai. Dietinis dializuojamų pacientų gydymas yra vienas svarbiausių komponentų:

  • Sumažina inkstų nepakankamumo sukeltus simptomus ir komplikacijas, uremiją, toksiškumą, hospitalizacijų dažnį bei mirtingumą;
  • Apriboja kitų organų ir funkcijų pažeidimą;
  • Apsaugo nuo mitybos nepakankamumo vystymosi;
  • Pagerina gyvenimo kokybę.

Kai pacientas pradeda gydymą hemodializės klinikoje, jam būna paskiriama mitybos specialisto (dietologo) konsultacija, kurioje aptariamas individualiai pritaikytas mitybos planas. Tada pacientas gali saugiai kontroliuoti, reguliuoti ir kasdien palaikyti savo mitybos programą.

Mitybos principai sergant inkstų ligomis: kokį maistą rinktis?

Sergančių inkstų ligomis mityba yra reguliuojama pagal: baltymų, kalorijų, kalio, fosforo, kalcio, natrio ir skysčių kiekius.

Baltymai padeda išsaugoti raumenis ir atkurti audinius. Svarbu valgyti aukštos kokybės baltymus, kurių yra mėsoje, žuvyse, paukštienoje ir kiaušiniuose. Kuo geriau maitinsitės, tuo sveikesni būsite. Taip pat būsite atsparesni infekcijoms. Įvairiais lėtinės inkstų ligos periodais leistinas baltymų kiekis maiste skiriasi. Tai susiję su ligos sunkumo laipsniu. Kuo didesnio laipsnio nepakankamuma pacientas turi, tuo mažesnis baltymų kiekis turi būti gaunamas su maistu.

Rekomenduojama padidinti suvalgomų baltymų kiekį.

Baltymų porcijų kiekis per dieną, priklausomai nuo svorio:

  • 40 kg -> 4-5 baltymų porcijos/dieną
  • 50 kg -> 5-6 baltymų porcijos/dieną
  • 60 kg -> 6-7 baltymų porcijos/dieną
  • 70 kg -> 7-8 baltymų porcijos/dieną
  • 80 kg -> 8-9 baltymų porcijos/dieną
  • 90 kg -> 9-10 baltymų porcijų/dieną

1 baltyminio maisto porcija tai:

Ø  1 kiaušinis

Ø  30 gramų paruoštos (keptos, virtos, troškintos) mėsos ar žuvies

Ø  ¼ stiklinės žuvies, jūros gėrybių konservų

Ø  ½ stiklinės tofu

Ø  1 stiklinė pieno

Ø  30 gramų sūrio

Ø  ¼ stiklinės grūdėtos varškės

Ø  2 valgomieji šaukštai riešutų sviesto

Ø  1 šaukštelis baltymų miltelių

Ø  ½ baltyminio batonėlio

Baltymų gausų maistą rekomenduojama valgyti visų pagrindinių valgių (pusryčių, pietų ir vakarienės) metu. Jei užkandžiaujate, užkandžius taip pat praturtinkite baltyminiais produktais: natūraliu jogurtu, varške ar varškės sūriu.

Fosforas ir kalcis

Abu šie mineralai yra reikalingi mūsų kaulinei struktūrai užtikrinti. Organizmas stengiasi išlaikyti tarp kalcio ir fosforo esančią pusiausvyrą. Kai ji sutrinka, kalcio kraujo serume sumažėja, o fosforo didėja.

Fosforas yra mineralinė medžiaga, randama daugelyje maisto produktų. Paprastai dializės pacientams fosforo turintis maistas ribojamas. Daug fosforo yra piene ir sūryje, džiovintose pupelėse, saulėgrąžose, linų sėmenyse, angliarūgštės prisotintuose gėrimuose, riešutuose ir riešutų svieste. Dėl per didelio fosforo kiekio kraujyje audiniuose ir organuose pradeda kauptis kalcis. Šis procesas vadinamas kalcifikacija. Esant per daug fosforo, jums gali niežėti odą, jis gali pakenkti kraujagyslėms.

Kalcis 

Kalcio su maistu reikėtų gauti ne mažiau kaip 2000 mg per dieną. Tiek per mažas, tiek per didelis kalcio kiekis kraujyje nėra pageidautinas. Esant padidėjusiam kalcio kiekiui, kalcio druskos gali nusėsti organizmo audiniuose, tokiuose, kaip kraujagyslėse, širdies raumenyje ir kt., pažeisdamos ir jų funkcijas.

Kai kuriems dializuojamiems pacientams skiriama fosfatus surišančių preparatų, kurie stabdo su maistu gaunamų fosfatų patekimą į kraują.

Kalio kiekio reguliavimas

Kalis yra mineralinė medžiaga, kurios yra beveik visuose maisto produktuose, o ypač daug vaisiuose ir daržovėse. Sveiki inkstai kraujyje palaiko tinkamą kalio lygį. Tačiau inkstų nepakankamumu sergančių pacientų kalio lygis kraujyje gali labai svyruoti. Kalio gali padaugėti tarp dializės procedūrų. Dideli kalio kiekiai daro įtaką jūsų širdies ritmui. Būtina griežtai vadovautis rekomendacijomis ir kontroliuoti kalio lygį. 

Daug kalio (>250 mg/100 g) yra abrikosuose, bananuose, džiovintuose vaisiuose, vaisių sultyse, melionuose, riešutuose, džiovintų slyvų sultyse, razinose, pomidorų sultyse ir pomidorų padaže, artišokuose, avokaduose, džiovintose pupelėse, morkų sultyse, keptose bulvėse, šokolade, meduje, piene, bulvių traškučiuose, lęšiuose ir špinatuose.

Mažiau kalio (150-250 mg/100 g) yra vaisiuose ir uogose: mėlynėse, agrastuose, gervuogėse, spanguolėse, avietėse, obuoliuose, ananasuose, arbūzuose ir mandarinuose. Taip pat mažai kalio yra ir daržovėse: agurkuose, salotose, svogūnuose, petražolėse, kukurūzuose, ridikėliuose. O iš pieno produktų mažai kalio turi sūris.

Požymiai, kurie gali pasirodyti padidėjus kalio kiekiui:

  • Retėja pulsas
  • Tirpsta liežuvis ir lūpos
  • Atsiranda irzlumas ir nerimas
  • Silpnėja raumenys
  • Atsiranda pilvo spazmai

Natrio (druskos) yra daugelyje maisto produktų, ja gardinamas maistas. Pavartojus per daug druskos, jaučiamas troškulys ir organizme kaupiasi skysčiai, todėl reikia atidžiai stebėti, kiek druskos yra jūsų maiste. Sutrikus inkstų funkcijai skysčiai nėra pašalinami iš organizmo ir sutrikdomas natrio balansas. Dializuojamų pacientų druskos kiekis neturėtų viršyti 3,5 g per dieną. Gaminant maistą druską keiskite įvairiais žalumynų prieskoniais.

Skysčių kontrolė

Dializuojami pacientai turi atidžiai kontroliuoti suvartojamų skysčių kiekį. Tai ypač būtina, jeigu inkstai negamina šlapimo. Hemodializuojami pacientai paprastai privalo labiau kontroliuoti suvartojamų skysčių kiekį nei peritoninės dializės pacientai. Skaičiuojant išgertą skysčių kiekį reikia prisiminti, jog vaisiai, daržovės, ledai, sriubos taip pat turi nemažai skysčių, todėl reikia juos įvertinti.

Skysčių kiekis skiriasi priklausomai nuo jūsų amžiaus, klimato, fizinio krūvio intensyvumo ir ligos. Norėdami sužinoti, kaip valdyti skysčių kiekį, pasitarkite su savo gydytojų komanda.

Kontroliuokite troškulį

Geriausias būdas sumažinti suvartojamų skysčių kiekį yra sumažinti troškulį. Tai iš dalies galima padaryti reguliuojant su maistu suvartojamos druskos kiekį. Dializuojami pacientai turėtų stengtis suvartoti maždaug perpus mažiau druskos nei sveiki žmonės.

Druskos gausu daugelyje konservuotų ir šaldytų maisto produktų, taip pat traškučiuose. Stenkitės jų vengti arba rinkitės mažai natrio turinčius produktus, o gamindami ar valgydami neberkite druskos į maistą.

Dializuojamiems pacientams gali būti sunku apriboti skysčių kiekį organizme. Mes tai suprantame ir norime padėti savo pacientams geriau suvaldyti troškulį, juos informuodami. Štai keletas patarimų, kaip lengviau suvaldyti troškulį:

  • Gerkite vandenį iš mažų puodelių ir mažais gurkšniais.
  • Norėdami suvaldyti troškulį, apribokite druskos vartojimą.
  • Vietoj karštų gėrimų gerkite šaltą skystį.
  • Išbandykite ledo kubelius, galite užšaldyti jums tinkamus vaisius ir vaisių sultis.

Taip pat kenkia ir per didelis cukraus kiekis, kuris sukelia diabetą ir pažeidžia inkstus dėl ko blogiau šalinami medžiagų apykaitos produktai ir skysčiai. 

Atsakingai rinkitės ką valgote, kontroliuokite savo mitybą bei rūpinkitės savo sveikata. Nes kiekvienas nusipelno visaverčio gyvenimo.

Susijęs turinys

Inkstų veiklą gerinantys vaistai
Gydymą pritaikome pagal individualius pacientų poreikius
Kineziterapija
Judėjimas gerina gyvenimo kokybę
Socialinė pagalba
gerina pacientų gyvenimo kokybę